Olet täällä

Arpa-projekti

Tuotamme tietoa ja välineitä rahapelaamisen käsittelyyn. Kehitämme osaamista rahapelihaittojen tunnnistamisesta, puheeksiottamisesta ja ehkäisemisestä sekä tuemme pelaajaa oman pelaamisen hallinnassa. Kohderyhmiämme ovat aikuiset rahapelaajat sekä ehkäisevää päihdetyötä tekevät ammattilaiset työpaikoilla, kunnissa ja järjestöissä. Projekti toteutetaan vuosina 2015-2017 sosiaali- ja terveysministeriön tuella Veikkauksen tuotoilla.

Ajankohtaista

Ilmaiset Työelämä pelissä -koulutukset 2017

Rahapelaaminen voi vaikuttaa työpaikan arkeen, jos työntekijän pelaaminen muuttuu liialliseksi. Työntekijän rahapeliongelma voi ilmetä esimerkiksi työtehon heikkenemisenä, keskittymisvaikeuksina ja toistuvina poissaoloina. Rahapeliongelma voi johtaa kielteisiin seurauksiin, kuten työntekijän terveysongelmiin, konflikteihin työyhteisössä ja äärimmillään taloudellisiin väärinkäytöksiin.

Työelämä pelissä -koulutus antaa työvälineitä rahapelihaittojen tunnistamiseen, puheeksiottamiseen sekä ehkäisemisen suunnitteluun ja toteuttamiseen työyhteisössä. Koulutuksessa käydään läpi, minkälaisiin työtehtäviin liittyy keskimääräistä korkeampi riski rahapeliongelman kehittymiselle. Koulutuksessa käsitellään myös työyhteisön toimijoiden erilaisia rooleja rahapelihaittojen ehkäisemisessä sekä vastuullisen työpaikkakulttuurin edistämisessä.​

Koulutuspaikkakunnat ja ilmoittautuminen

Tampere, Hotelli Tammer 26.4.2017 (ilmoittautuminen 19.4.2017 mennessä https://my.surveypal.com/tyoelama-pelissa-tampere)

Kuopio, Sokos Hotel Puijonsarvi 23.5.2017 (ilmoittautuminen 16.5.2017 mennessä https://my.surveypal.com/tyoelama-pelissa-kuopio

   

Uusi Työelämä pelissä -tukiaineisto julki

Rahapelaaminen voi vaikuttaa työpaikan arkeen, jos työntekijän pelaaminen muuttuu liialliseksi. Työntekijän rahapeliongelma voi ilmetä esimerkiksi työtehon heikkenemisenä ja toistuvina poissaoloina. Rahapeliongelma voi johtaa monentasoisiin kielteisiin seurauksiin, kuten työntekijän terveysongelmiin, ristiriitoihin työyhteisössä ja äärimmillään taloudellisiin väärinkäytöksiin.

Työelämä pelissä -tukiaineisto on työväline rahapelihaittojen ehkäisemisen suunnitteluun ja toteuttamiseen työyhteisössä. Se on tarkoitettu työpaikoille esimerkiksi työsuojelun, luottamusmiesten, henkilöstöhallinnon, esimiesten sekä johtajien käyttöön. Tukiaineiston ovat yhteistyössä tuottaneet EHYT ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos ja Työturvallisuuskeskus.

Rahapelaaminen puheeksi verkkokeskusteluissa

Kehitämme toimintamallia rahapelaamisesta keskusteluun verkossa. Osallistumme EHYTin verkkotyön rahapeliaiheisiin chatteihin ja keskusteluihin. Uutena keskusteluympäristönä teemme yhteistyötä Ylikerroin.com -vedonlyöntisivuston kanssa syksyllä 2016.

Teema-lehti rahapelaamisesta

Miten edistää vastuullista pelaamista? Mistä rahapelihaitat voi tunnistaa ja miten ne otetaan puheeksi? EHYT Teema-lehden lokakuussa 2016 julkaistu numero 9 pureutuu rahapelaamisen maailmaan.

          

Vetoomus eettisen rahapeliuutisoinnin puolesta

Rahapelien markkinointi on Suomessa runsasta ja pelaaminen näkyy arjessamme päivittäin. Myös media käsittelee rahapelaamista paljon. Rahapelihaittojen viestintäverkosto haluaa parantaa peleistä käytävää julkista keskustelua, minkä vuoksi se on koostanut Vetoomuksen eettisen rahapeliuutisoinnin puolesta.
 
Vetoomuksessa nostetaan esiin Journalistin ohjeisiin vedoten rahapeliuutisoinnissa pohdittavia piirteitä, kuten piilomainonnan, voittojen sattumanvaraisuuden ja tuotoista hyötyvien intressien esiin tuomisen. Viestintäverkostoon kuuluvat tahot työskentelevät niiden ihmisten parissa, joille rahapelaaminen aiheuttaa riippuvuutta ja muita erilaisia haittoja.
     

Rahapeli-ilmiö

Rahapelit ovat kaikkialla ja siksi niistä on syytä puhua, mutta keskustelu voi muodostua mustavalkoiseksi. Rahapeli-ilmiö -video voi auttaa löytämään uusia sävyjä ja avata keskustelua: Miksi suuret voitot ja tappiot puhuttavat? Miten rahapelit toimivat? Miksi niitä pelataan? Mitä muuta ihmiset niistä hakevat kuin rahaa? Kuinka moni pelaa? Miten rahapelaaminen voi aiheuttaa haittoja?

Rahapeli-ilmiö -video on tuotettu yhteistyössä Tussitaikureiden kanssa.

Viisi vinkkiä pelaamisen hallintaan

Rahapelaaminen on jännittävää ja hauskaa viihdettä. Suurimmalla osalla pelaaminen pysyy hyvin hanskassa. Kenellä tahansa rahapelaaminen voi kuitenkin joskus riistäytyä hallinnasta – rahaa tai aikaa pelaamiseen tuleekin käytettyä enemmän, kuin oli tarkoitus. Koostimme viisi käytetyintä vinkkiä pelaamisen hallintaan.

 

Ota rahapelaaminen puheeksi

Pelaako joku mielestäsi liikaa? Miten ottaisit runsaan rahapelaamisen puheeksi? Tuotimme yhteistyössä tieto- ja tukipiste Tiltin kanssa Rahapelaaminen puheeksi –huoneentaulun helpottamaan rahapelaamisen puheeksiottamista.

Suurimmalle osalle rahapelit eivät aiheuta haittaa. Pelihaittoja ei kuitenkaan välttämättä tunnisteta ja moni myös salaa ongelmiaan. Peliongelmasta uteleminen voi olla leimaavaa ja jumiuttaa yhteistyön. Keskustelunavaus kannattaa aina tehdä neutraalisti. Keskusteluun tarvitaan vain avoin mieli, sillä tieto peleistä on pelaajalla itsellään.

 

 

Pennolla talous hallintaan

Osallistuimme Takuu-Säätiön uuden Penno- taloudenhallintasovelluksen kehittämiseen.

Penno on verkossa toimiva sovellus. Kun kirjaat siihen menot ja tulot, Penno kertoo yhdellä silmäyksellä rahatilanteesi ja auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi – oli se arjen tasapainottaminen tai seuraavaan unelmaan säästäminen.

Kokeile Pennoa täällä.

                                Penno

 

Mikä pelieläin olet?

Millainen rahapelaaja olet? Mitä pelaat vai pelaatko lainkaan? Selvitä leikkimielisessä testissä, mikä pelieläin olet.

Arpa-projekti tuotti testin oman rahapelaamisen tarkastelemiseksi. Rahapelit ovat Suomessa koko kansan hupia – olemmehan maailman eniten pelaavien kansojen joukossa. Testin avulla voit neljään helppoon kysymykseen vastaamalla kokeilla, mitä pelitapasi kertovat sinusta. Testin löydät osoitteesta www.bit.ly/pelielain.

 

 

Selvitys riskirahapelaamisesta

Riskirahapelaamisen määrittely ja tunnistaminen on rahapelihaittoja ehkäisevän työn kannalta keskeistä. Arpa-projekti tuotti Rahapelaamisen riskirajoilla -selvityksen paikkaamaan riskipelaamisen tiedollista vajetta ja palvelemaanprojektin tavoitteita aikuisten rahapelihaittoja ehkäisevän työn kehittämiseksi ja toteuttamiseksi. Se on suunnattu rahapelihaitoista ja rahapelaamiseen liittyvistä riskeistä kiinnostuneille tai niitä työssään kohtaaville ammattilaisille.

Rahapelaamisen riskirajoilla -selvistys julkaistiin Ehkäisevän päihdetyön viikolla syksyllä 2015.

Infograafimateriaali riskirahapelaamisen tunnistamiseen ja puheeksiottamiseen:

Seuraa Arpa-projektia ja syvennä pelitietouttasi

Tiedotamme päivittäisestä työstämme paitsi täällä EHYTin sivuilla myös sosiaalisessa mediassa. Päivän polttavien aiheiden seuraaminen onnistuu kätevästi tykkäämällä sivustamme Facebookissa tai seuraamalla meitä Twitterissä.

Pelitaito.fi -sivusto on EHYTin pelityön tieto- ja materiaalipankki. Sivuston tarjoaa ajankohtaista ja tutkittuun tietoon perustuvaa tietoa digi- ja rahapelaamisesta.

Sivuston kohderyhmää ovat pelaajat ja heidän läheisensä. Myös sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille löytyy hyödyllistä perustietoa. Teemoina sivustolla käsitellään pelaamista ilmiönä, pelikasvatusta ja -sivistystä, pelaamisen hallintaa, pelihaittoja, konkreettisia työvälineitä pelaamisesta käytävään keskusteluun sekä apu- ja tukipalveluita. Lisäksi etusivulta löydät ajankohtaisia aiheita käsittelevän blogin, johon keräämme sekä EHYTin omien että ulkopuolisten asiantuntijoiden sekä pelaajien kirjoituksia.

 

Yhteystiedot

Projektipäällikkö Tapio Jaakkola, tapio.jaakkola@ehyt.fi, p. 050 463 8212

Projektiasiantuntija Salla Karjalainen, salla.karjalainen@ehyt.fi, p. 050 514 7658

Projektiasiantuntija Margit Tepponen, margit.tepponen@ehyt.fi, p. 050 918 9430