Olet täällä

Arpa-projekti

Arpa-projekti päättyy vuoden 2019 lopussa. Kehitimme päihde- ja mielenterveysjärjestöissä työskentelevien ammattilaisten tueksi materiaalia ja koulutuksen rahapelihaittojen tunnistamiseen ja puheeksiottamiseen. Ammattilaisten osaamista ja toimintakäytäntöjä kehittämällä hanke tavoitti päiväkeskusten ja matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen kävijöitä, joissa on rahapelaamisen riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Hankkeen toteutui kahdessa osassa vuosina 2015-2019 sosiaali- ja terveysministeriön (STEA) tuella.

Ajankohtaista

Puhutaan rahapelaamisesta -loppuseminaari

Arpa-projektin tuloksista ja rahapelihaittojen ehkäisyn ajankohtaisista aiheista Puhutaan rahapelaamisesta -seminaari järjestettiin 15.10.2019.

Tilaisuuden videotallenne on katsottavissa https://www.youtube.com/watch?v=QNFc6coNQaE&feature=youtu.be

 

 
 

Pelitesti.fi - tiedä, mitä pelaat

Testaa, tunnetko rahapelit osoitteessa pelitesti.fi

Me suomalaiset pelaamme paljon rahapelejä, mutta emme aina tiedä, mitä tarkoittaa sattuma ja todennäköisyys tai mikä on palautusprosentti. Sivustolla voit kokeilla, tunnetko rahapelit ja lukea aiheesta lisää.

Osallistu somessa keskusteluun testistä ja rahapeleistä tunnisteella #pelitesti.

 

   

Työelämä pelissä -tukiaineisto

Rahapelaaminen voi vaikuttaa työpaikan arkeen, jos työntekijä pelaa liikaa. Työntekijän rahapeliongelma voi ilmetä esimerkiksi työtehon heikkenemisenä ja toistuvina poissaoloina. Rahapeliongelma voi johtaa kielteisiin seurauksiin, kuten työntekijän terveysongelmiin, ristiriitoihin työyhteisössä ja taloudellisiin väärinkäytöksiin.

Työelämä pelissä -tukiaineisto on työväline rahapelihaittojen ehkäisemisen suunnitteluun ja toteuttamiseen työyhteisössä. Se on tarkoitettu työpaikoille esimerkiksi työsuojelun, luottamusmiesten, henkilöstöhallinnon, esimiesten sekä johtajien käyttöön. Tukiaineiston ovat yhteistyössä tuottaneet EHYT ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos ja Työturvallisuuskeskus.

Tukiaineisto on saatavilla myös ruotsiksi: Arbetsliv på spel : Information om identifiering och förebyggande av skadeverkningar av penningspel på arbetsplatsen

Rahapelaaminen puheeksi verkkokeskusteluissa

Kehitimme ohjeistuksen rahapelaamisesta keskusteluun verkossa. Rahapelaaminen puheeksi verkossa -sisältöohjeen tarkoituksena on rohkaista uusia toimijoita keskusteluun rahapelaamisesta sekä jakaa projektille verkkokeskusteluista kertynyttä tietoa ja osaamista.

 

Teema-lehti rahapelaamisesta

Miten edistää vastuullista pelaamista? Mistä rahapelihaitat voi tunnistaa ja miten ne otetaan puheeksi? EHYT Teema-lehden lokakuussa 2016 julkaistu numero 9 pureutuu rahapelaamisen maailmaan.

          

Rahapeli-ilmiö

Rahapelit ovat kaikkialla ja siksi niistä on syytä puhua, mutta keskustelu voi muodostua mustavalkoiseksi. Rahapeli-ilmiö -video voi auttaa löytämään uusia sävyjä ja avata keskustelua: Miksi suuret voitot ja tappiot puhuttavat? Miten rahapelit toimivat? Miksi niitä pelataan? Mitä muuta ihmiset niistä hakevat kuin rahaa? Kuinka moni pelaa? Miten rahapelaaminen voi aiheuttaa haittoja?

Rahapeli-ilmiö -video on tuotettu yhteistyössä Tussitaikureiden kanssa.

Viisi vinkkiä pelaamisen hallintaan

Rahapelaaminen on jännittävää ja hauskaa viihdettä. Suurimmalla osalla pelaaminen pysyy hyvin hanskassa. Kenellä tahansa rahapelaaminen voi kuitenkin joskus riistäytyä hallinnasta – rahaa tai aikaa pelaamiseen tuleekin käytettyä enemmän, kuin oli tarkoitus. Koostimme viisi käytetyintä vinkkiä pelaamisen hallintaan.

 

Ota rahapelaaminen puheeksi

Pelaako joku mielestäsi liikaa? Miten ottaisit runsaan rahapelaamisen puheeksi? Tuotimme yhteistyössä tieto- ja tukipiste Tiltin kanssa Rahapelaaminen puheeksi –huoneentaulun helpottamaan rahapelaamisen puheeksiottamista.

Suurimmalle osalle rahapelit eivät aiheuta haittaa. Pelihaittoja ei kuitenkaan välttämättä tunnisteta ja moni myös salaa ongelmiaan. Peliongelmasta uteleminen voi olla leimaavaa ja jumiuttaa yhteistyön. Keskustelunavaus kannattaa aina tehdä neutraalisti. Keskusteluun tarvitaan vain avoin mieli, sillä tieto peleistä on pelaajalla itsellään.

 

 
 

Selvitys riskirahapelaamisesta

Riskirahapelaamisen määrittely ja tunnistaminen on rahapelihaittoja ehkäisevän työn kannalta keskeistä. Tuotimme Rahapelaamisen riskirajoilla -selvityksen paikkaamaan riskipelaamisen tiedollista vajetta ja palvelemaanprojektin tavoitteita aikuisten rahapelihaittoja ehkäisevän työn kehittämiseksi ja toteuttamiseksi. Se on suunnattu rahapelihaitoista ja rahapelaamiseen liittyvistä riskeistä kiinnostuneille tai niitä työssään kohtaaville ammattilaisille.

Rahapelaamisen riskirajoilla -selvistys julkaistiin Ehkäisevän päihdetyön viikolla syksyllä 2015.

Syvennä pelitietouttasi

Pelitaito.fi -sivusto on EHYTin pelityön tieto- ja materiaalipankki. Tiedotamme siellä myös päivittäisestä työstämme. Sivusto tarjoaa ajankohtaista ja tutkittuun tietoon perustuvaa tietoa digi- ja rahapelaamisesta sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille. Teemoina sivustolla käsitellään pelaamista ilmiönä, pelikasvatusta ja -sivistystä, pelaamisen hallintaa, pelihaittoja, konkreettisia työvälineitä pelaamisesta käytävään keskusteluun sekä apu- ja tukipalveluita. Lisäksi etusivulta löydät ajankohtaisia aiheita käsittelevän blogin.

 

Yhteystiedot

Projektipäällikkö Tapio Jaakkola, tapio.jaakkola@ehyt.fi, p. 050 463 8212

Projektiasiantuntija Eija Pietilä, eija.pietila@ehyt.fi, p. 050 514 7658

Projektisihteeri Anuminja Karhu, anuminja.karhu@ehyt.fi p. 050 918 9430

 
 
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
15 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.