Olet täällä

Kyselytutkimus: Alaikäisen on helppoa saada alkoholia

Tuoreen tutkimuksen mukaan puhe nuorten raitistumisesta on valitettavan ennenaikaista. Lähes 80 prosenttia suomalaisnuorista kuuluu kaveriporukkaan, jossa alkoholi kuuluu vapaa-aikaan. Myös alkoholin saaminen on nuorten mukaan hyvin helppoa.

Suomalaisnuorten juominen ei ole kiinni alkoholin vaikeasta saatavuudesta. Peräti 67 % 15–17-vuotiaista nuorista katsoo, että alle 18-vuotiaan on helppoa saada alkoholia. Tiedot käyvät ilmi TNS Kantarin tekemästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin 15­­–29-vuotiaiden suomalaisten asenteita ja näkemyksiä päihteidenkäytöstä. Tutkimus (n=1045) tehtiin web-kyselyiden perusteella marraskuussa 2018.

Alkoholijuomien helppo saatavuus korostuu erityisesti tyttöjen vastauksissa.

– Peräti 65 prosenttia 15–29-vuotiaista naisista katsoo, että alaikäisen on melko helppoa tai erittäin helppoa saada käsiinsä alkoholia sitä halutessaan. Miehistä 53 % koki alkoholin hankkimisen halpoksi. Välittääkö joku heille alkoholia vai onko kauppojen ikärajavalvonnassa edelleen petrattavaa? On toki myös niitä nuoria, joiden vanhemmat ostavat heille perjantaioluet, toteaa EHYT ry:n Nuoret-osaston päällikkö Ilmo Jokinen.

Nuorten naisten asenteet alkoholimyönteiset

Nuorten raitistumisesta ja alkoholinkäytön siistiytymisestä on puhuttu viime vuosina paljon. Jokisen mukaan nuorten asenteet humalajuomista ja kännitoilailuja kohtaan ovatkin kiristyneet. Lopullisesta muutoksesta on kuitenkin aikaista puhua. 63 prosenttia nuorista kertoo, että omassa kaveripiirissä käytetään alkoholia. Tämä näkyy myös asenteissa juomista kohtaan. 53 prosenttia vastaajista kuvaa ystäväpiirinsä suhtautumista alkoholiin erittäin tai melko myönteiseksi. 15–20-vuotiaiden naisten keskuudessa luku on peräti 56 prosenttia. Saman ikäisten miesten kohdalla alle puolet (48%) allekirjoittaa myönteisen suhtautumisen.

– Nuorten naisten alkoholimyönteisyys näkyy myös suhtautumisessa alkoholin käyttöön. Naiset kuuluvat useammin kaveripiiriin, jossa käytetään alkoholia. Naisten kaveripiiristä 69 prosenttia käyttää alkoholia kun sama luku miesten ystäväpiirissä on 55, sanoo Jokinen ja jatkaa:

– Mielenkiintoisella tavalla myös nuorten asenteissa humalajuomisen vähentymistä kohtaan on suuria eroja. 43 % ajattelee raittiiden määrän kasvaneen. 34 % nuorista ei katso humalajuomisen vähentyneen eikä lisääntyneen. Tuloksista välittyy kuva nuorten erilaisista elintavoista ja asenteista päihteiden käyttöön. Kaveripiiri määrittää pitkälti sen, miten nuoret käyttävät päihteitä.

Tutkimusaineisto TNS KANTAR 2018 >>

Tutkimusaineisto Research Insight Finland 2016 >>

 
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
12 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.