Olet täällä

Alkoholistrategia jumittumassa komissioon – järjestöt protestoivat

08.06.2015
Valtaosa eurooppalaisista kansanterveystoimijoista eroaa EU:n alkoholi- ja terveysfoorumista vastalauseena sille, ettei komissio halua viedä alkoholistrategian valmistelua eteenpäin. Alkoholi- ja terveysfoorumi on komission hallinnoima foorumi, jossa EU-tason toimijat voivat keskustella ja toimia alkoholiin liittyvien haittojen vähentämiseksi. Jäsenyydestä eronneet järjestöt tuovat erokirjeessään esille, ettei Alkoholi- ja terveysfoorumin työ ole tuottanut tuloksia pitkään aikaan.

Alkoholiasioista vastaava komissaari Andriukaits kertoi muutama viikko sitten foorumille näkemyksiään alkoholihaittojen vähentämisen keinoista. Itsenäinen alkoholistrategia ei kuulunut näihin. Komissio sivuuttaa näin suoraan Euroopan parlamentin huhtikuun lopussa tekemät päätökset, jotka velvoittavat komission käynnistämään uuden alkoholistrategian valmistelun vuosille 2016-2022. Järjestöt ovat tyrmistyneitä komission toimista ja tavasta, jolla komissio asettaa alkoholiteollisuuden intressit demokraattisen päätöksenteon, kansanterveyden edistämisen ja haittojen vähentämisen edelle.

Alkoholihaittojen kustannuksiksi EU-tasolla on laskettu 155,8 miljardia euroa. Alkoholilla on yhteys noin 60 sairauteen ja on toiseksi suurin työikäisten kuolinsyy Euroopassa. Yhdeksän miljoonaa lasta Euroopassa elää perheessä, jossa toisella vanhemmalla on alkoholiriippuvuus. OECD julkaisi 12.5.2015 laajan raportin, jossa se kannustaa jäsenmaita aktiiviseen alkoholipolitiikkaan.

 
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
3 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.