Olet täällä

Mikä on alkoholin todellinen työllistämisvaikutus Suomessa?

Viime aikoina alkoholin työllistämisvaikutukset ovat olleet paljon esillä. Keskustelu on kuitenkin koskenut vain niitä aloja, joita alkoholi työllistää myönteisessä mielessä. Jotta aiheesta voidaan keskustella kunnolla, olisi tärkeää nähdä koko kuva.

Suomalainen olut työllistää monia ihmisiä mallastamoista ravintoloihin. Valitettavasti alkoholin työllistävä vaikutus ilmenee myös ikävällä tavalla. Palomiehet, sairaanhoitajat, poliisit, matkaoppaat, taksikuskit, sosiaalityöntekijät, myyjät ja monet muut ammattiryhmät ovat myös alkoholin työllistämiä. EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto haluavat tuoda laajasti keskusteluun eri toimijoiden näkemyksiä alkoholin työllistävästä vaikutuksesta.

-    Tällä hetkellä tilanne on siinä pisteessä, että monille vanhuksille pitää tehdä katkaisuhoito ennen kuin he pääsevät leikkaushoitoon. Yli 2 miljoonaa työpäivää poissaoloina työllistää henkilöstöhallintoa ja työterveyshuoltoa. Eläinsuojelu ja eläinlääkärit työllistyvät, kun joudutaan lopettamaan tuotantoeläimiä ja lemmikkejä, kun niistä ei ole alkoholin takia pidetty huolta. Ja viikonlopun jälkeen kaupungin siivouspalveluille on kysyntää, kun pestään kusia nurkista ja kerätään roskia ja rikkinäisiä pulloja, A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki luettelee alkoholin työllistävää vaikutusta.

EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto järjestävät keskustelun alkoholin työllistävästä vaikutuksesta. Aiheesta keskustellaan Twitterissä ja Facebookissa viikon ajan ma 25.4. klo 9 alkaen hashtagilla #alkoholityöllistää. Tervetuloa osallistumaan keskusteluun!

Mukana keskustelussa ovat mm. lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila @TuomasKurttila,  psykoterapeutti, PAMin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Hanna Kuntsi @HannaKuntsi, lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja perheterapeutti Janna Rantala @JannaRantala, Helsingin kaupungin  työsuojelupäällikkö Jasi Kuokkanen @JasiKuokkanen sekä A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki @kaarlosimojoki

Keskustelun aiheita ovat esimerkiksi: Miten alkoholi työllistää ammattiryhmäänne? Mitä työllesi tapahtuisi, jos alkoholia kulutettaisiin vähemmän Suomessa? Minkä työhösi ja alkoholiin liittyvän faktan haluat nostaa esiin? Mikä on työsi kautta muodostunut näkemys alkoholista Suomessa? Mitä suomalaisessa alkoholikulttuurissa pitäisi muuttaa?

Näin osallistut #alkoholityöllistää-keskusteluun Twitterissä

1.    EHYT käynnistää keskustelun maanantaina 25.4. klo 9 Twitterissä tililtä @EHYTry tunnisteella #alkoholityöllistää.
2.    @EHYTry twiittaa joka päivä aiheeseen virittelevän teemakysymyksen. Voit valmistautua keskusteluun ennakkoon.
3.    Osallistu keskusteluun twiittaamalla näkemyksesi omalta tilitäsi ja käytä twiitissäsi tunnistetta #alkoholityöllistää.
4.    Uudelleentwiittaminenkin on osallistumista, twiittaa edelleen hyviksi kokemiasi twiittejä.
5.    Voit seurata keskustelua Twitterissä tunnisteella #alkoholityöllistää.

Näin osallistut #alkoholityöllistää-keskusteluun Facebookissa

1.    EHYT käynnistää keskustelun maanantaina 25.4. klo 9 EHYTin Facebook-sivulla.
2.    @EHYTry postaa joka päivä aiheeseen virittelevän teemakysymyksen. Voit valmistautua keskusteluun ennakkoon.
3.    Osallistu keskusteluun EHYTin Facebook-sivulla.
4.    Voit jakaa EHYTin päivän virittelevän teemakysymyksen tai muuta sivuilla olevaa #alkoholityöllistää sisältöä omalla Facebook-sivullasi.
5.    Käytä Facebookissakin tunnistetta #alkoholityöllistää.

#alkoholityöllistää -koonti

Koontia Twitterissä käydystä keskustelusta. >>

Juomalla Suomi nousuun?

Katso video: https://youtu.be/n4kgI-wbkbo

 

#Alkoholityöllistää-kampanja tavoitti kymmeniätuhansia ihmisiä joka päivä

Alkoholin työllistävästä vaikutuksesta tehty some-kampanja tavoitti keskimäärin noin 78 315 ihmistä per päivä. Viiden päivän aikana lähetettiin yhteensä noin 950 twiittiä hashtagilla #alkoholityöllistää. Päivittäin EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston kampanjaan osallistui keskimäärin noin 80 twiittaajaa per päivä.

Eniten uudelleenlähetettyjä twiittejä olivat mm.:

Suomessa alkoholin vapaasta käytöstä on tehty ihmisoikeuskysymys - mitä se ei todellakaan ole. #alkoholityöllistää. A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki

Jos alkoholia kulutettaisiin vähemmän, olisi lasten elämä vähemmän pelottavaa #alkoholityöllistää @lasinenlapsuus. Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen

#lapsiasiavaltuutettu huomaa usein, ettei yhteiskunnan päätösten vaikutuksia lapsiin arvioida. Tutkittua tietoa olisi. #alkoholityöllistää. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila

Viitenä kampanjapäivänä nostettiin esille aina yksi keskustelunaihe päivää kohden. Suosituin päivä oli kampanjan aloituspäivä, joka oli maanantai 25.huhtikuuta. Silloin keskustelunaiheena oli se, miten alkoholi työllistää ammattiryhmäänne? Huippupäivänä lähetettiin keskimäärin 22 twiittiä tuntia kohden ja tavoitettiin yhteensä 146 443 ihmistä. Keskusteluun osallistui 102 twiittaajaa.

Muiden päivien keskustelunaiheina olivat: Mitä työllesi tapahtuisi, jos alkoholia kulutettaisiin vähemmän Suomessa? Minkä työhösi ja alkoholiin liittyvän faktan haluat nostaa esiin? Mikä on työsi kautta muodostunut käsitys alkoholista Suomessa? Mitä suomalaisessa alkoholikulttuurissa haluttaisiin muuttaa?

Keskustelun herättäjinä toimivat EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston lisäksi muun muassa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja perheterapeutti Janna Rantala, Helsingin kaupungin  työsuojelupäällikkö Jasi Kuokkanen sekä A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki. Keskusteluun  osallistui asiantuntijoiden ja ammattilaisten lisäksi muita asiasta kiinnostuneita suomalaisia.

EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston kampanja järjestettiin Twitterissä ja Facebookissa 25.–29.huhtikuuta.
Lue kooste twiiteistä >>