asunnottomien yö banneri

Olet täällä

Asunnottomien yön tapahtuman järjestäminen

Asunnottomien yötä vietetään vuosittain 17.10., YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Asunnottomien yö on yksi suurimmista sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista mielenilmauksista, jolloin monessa kaupungissa järjestetään tapahtumia. Asunnottomien yötä koordinoi Asunnottomien yö -kansalaisliike, joka tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon ja omaan kotiin. EHYTillä on iso rooli kampanjan järjestämisessä.

”Vuoden 2016 lopulla Suomessa oli yhteensä noin 7500 asunnotonta. Asunnottomuuteen johtaa yleisimmin maksamattomat vuokrat tai parisuhteen kariutuminen. Asunnottomuuden taustalla on yleensä monia muitakin tekijöitä, kuten erilaiset asumishäiriöt, päihteiden käyttö, mielenterveysongelmat, velkakierre tai merkintä luottotiedoissa. Asunnottomuus on fyysisesti ja psyykkisesti erittäin kuluttavaa. Köyhyys näyttäytyy paljaimmillaan ja haavoittuvimmillaan juuri asunnottomuutena.” (Lähteet: Asunnottomat 2016 -tutkimus, Ara sekä Köyhyys – syitä ja seurauksia, toim. Niko Eskelinen ja Jiri Sironen, 2017)

Asunnottomien yö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutuman tapahtuma ja kunkin järjestäjän tulee sitoutua seuraaviin arvoihin: minkäänlainen syrjintä, rasismi tai näihin viittaavat tunnukset eivät kuulu Asunnottomien yöhön. Asunnottomien yön tapahtumissa ei tule näkyä puolueiden tai poliittisten ryhmien tunnuksia.

Asunnottomien yön symbolina on tuli ja kynttiläperinne. Yhdistys voikin järjestää niin kutsutut Asunnottomien yön tulet, jotka muistuttavat ihmisiä köyhyydestä ja huono-osaisuudesta. Asunnottomien yön tulissa sytytetään nimensä mukaisesti tulet tynnyreihin esimerkiksi torilla. Tätä varten tulee olla kunnossa tarvittavat luvat.

Yhdistys voi selvittää, järjestääkö jokin toimija alueella tapahtumaa Asunnottomien yönä ja kysyä, voisiko osallistua tapahtumaan rinnakkaisjärjestäjänä. Yhdistys voi esimerkiksi tarjoilla tapahtumassa resurssien mukaan lämmintä juotavaa tai keittoa. Sponsorointia tarjoilua varten voi kysyä lähikaupoista. Tapahtumassa voi jakaa asunnottomille hyväkuntoisia vaatteita, kuten takkeja, kenkiä, villasukkia ja lapasia.

Asunnottomien yön tapahtuman järjestäminen on hyvä tapa saada yhdistyksen toiminnalle näkyvyyttä, sillä Asunnottomien yöstä tehdään paljon juttuja paikallismedioihin. Yhdistys voi myös kirjoittaa Asunnottomien yön aikaan mielipidekirjoituksia aiheesta.

Logot ja julisteaihiot ovat ladattavissa osoitteessa http://asunnottomienyo.fi/arkisto/logo.html

Tapahtumia voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen emmi.koivisto@vvary.fi.  

 
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
5 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.