Olet täällä

Lasten ja nuorten pelaaminen lisääntyi poikkeusolosuhteissa – miten siihen tulisi suhtautua?

29.04.2020
Korona tuli ryminällä arkeemme ja muutti rutiinimme. Se vaikutti asioihin, joita olimme tottuneet pitämään itsestään selvinä. Oppilaat eivät enää pääse tapaamaan ystäviään, eivätkä aikuiset työyhteisöään. Perheet eivät saa viettää aikaa muiden perheiden kanssa. Emme vielä tiedä, miten vakavan sairauden kanssa olemme lopulta tekemisissä tai mitä seuraamuksia tällä ajalla tulee olemaan. Tiedämme kuitenkin, että ihmisten välisen kanssakäymisen muodot ovat jo nyt muuttuneet.

Moni lapsista pelaa nyt aiempaa enemmän, koska vapaa-aikaa on vapautunut muulta tekemiseltä. Pelaaminen on tapa kuluttaa aikaa, tavata kavereita ja lievittää uusien olosuhteiden aiheuttamaa stressiä. Lisääntynyt mobiili- ja konsolipelien pelaaminen voi silti huolestuttaa vanhempia. Vanhempien on kuitenkin hyvä muistaa, että nyt kun kaikki ovat kotona, pelaaminen kiinnittää helposti enemmän huomiota. Digitaalinen pelaaminen on kuitenkin osa nuorten arkea ja tärkeä harrastus monelle. Poikkeusolosuhteissa sillä on myös normalisoiva vaikutus. Se on jotakin, joka on pysynyt ennallaan muuten muutoksia kokeneessa arjessa. Silti taukojen pitäminen ja pelaamisen ja muun tekemisen tasapainottelu on edelleen tärkeä tapa hallita pelaamisen määrää.

Kavereiden tärkeys

Poikkeustila ja koronaepidemia kuormittavat meitä kaikkia. On tärkeää, että nuoret saavat edelleen tavata kavereitaan ja tuntea, että kaikki on lähes samalla tavalla kuin ennenkin. Kun toisia ei tavata kasvotusten, olo voi tuntua tylsältä, eristyneeltä ja yksinäiseltä. Silloin on tavallistakin tärkeämpää saada puhua ystävien kanssa esimerkiksi pelaamalla yhdessä tietokonepelejä. Nuoret tuntevat teknologian ja voivat käyttää pelikonsolia, tietokonetta tai puhelintaan pelaamiseen ja chattailla keskenään Discord-sovelluksen tai pelin omien chattikanavien kautta.

Pelaaminen itsessään on tärkeää monelle, ja mahdollisuus tavata toisia verkossa lisää pelaamisen merkitystä. Chattikanavat ovat omiaan myös niille, jotka eivät pelaa, ja siellä voi jutella kaikesta taivaan ja maan välillä aivan samalla tavalla kuin vierekkäin sohvalla istuttaessa. Pelaamisen sosiaalisen puolen merkitys kasvaa nyt, kun harrastukset ja kaveritapaamiset ovat muuten vähentyneet. Tietokonepelien pelaaminen voi myös lisätä viihtyisyyttä ja vähentää tylsyyttä.

 

Pelaaminen vähentää stressiä

Lapsi voi olla huolestunut uudesta tilanteesta ja tartuntariskistä, kun tiedotusvälineet ovat täynnä koronauutisia. Myös muuttuneet arkirutiinit kuormittavat. Uutisvirta ja epäselvä tilanne lisäävät aikuisten stressiä, mikä vaikuttaa myös lapsiin. Stressi tarttuu.

Pelaaminen rentouttaa ja antaa mahdollisuuden ottaa etäisyyttä koronavirukseen. Huolten täyttämässä maailmassa peleillä on selvä tehtävä: lapset saavat iloa ja onnistumisen kokemuksia heille tutuista peleistä. Heille välittyy tunne tilanteen hallinnasta ja he voivat ylläpitää sosiaalisia kontakteja tuttuihin ihmisiin. Nyt on sopiva aika tehdä asioita, jotka tuntuvat mukavilta, vähentävät huolia ja luovat turvallisuutta.

 

Peliaika ja pelisäännöt erikoisolosuhteissa

Peliaikarajoituksia ja pelisääntöjä on hyvä höllentää nykytilanteessa, jossa vapaa-aikaa on enemmän ja lapset ovat aiempaa enemmän sisällä ja kotona. On hyvä muistaa, että normaalin harrastustoiminnan ollessa nyt tauolla ylimääräistä aikaa kulutetaan helposti pelaamiseen.

Etätyötä tekevät vanhemmat havaitsevat myös lasten pelaamisen aiempaa selvemmin, minkä vuoksi voi tuntua, että pelaaminen on lisääntynyt. Asiaa ei kannata murehtia liian paljon, vaan muistuttaa lasta taukojen tärkeydestä ja muusta mahdollisesta tekemisestä. Piipahdus ulkona, jumppahetki sisällä, ruoan laittaminen yhdessä, askartelu, palapelien kokoaminen yms ovat toimivia vaihtoehtoisen puuhastelun muotoja. Liian ankarat säännöt voivat lisätä jännitettä kotona ja estää rentoutumista. Kun palaamme takaisin vanhoille urille ja arki normalisoituu, vanhat säännöt voi ottaa jälleen käyttöön. Pääasia on, että aikuiset ovat läsnä lasten arjessa ja että tilanteesta keskustellaan niin, että kaikki osapuolet sisäistävät yhteiset säännöt.

Jotain koko perheelle

Koronan takia perheet viettävät enemmän aikaa kotona. Jotta viihtyminen sisätiloissa onnistuisi paremmin, kannattaa pyrkiä tekemään hauskoja asioita yhdessä. Ota esiin kaikkien makuun ja tarpeisiin soveltuvia lauta-, kortti- tai tietokonepelejä. Kysy lapsilta vinkkejä peleistä: he auttavat varmasti mielellään. Jos nuoret eivät halua pelata yhdessä, vanhemmat voivat tutustua nuorten seuraamiin tubettajiin ja striimaajiin ja näin ymmärtää paremmin, minkä parissa nuori viettää aikaansa.

Pelaaminen voi vähentää stressiä, antaa sisältöä arkeen, lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja antaa perheelle mahdollisuuksia kokeilla uusia tapoja olla yhdessä. Aikuisen ei tarvitse olla ammattimainen pelaaja: nyt on mainio tilaisuus antaa lasten näyttää mallia ja antaa lasten opettaa aikuiselle jotakin, jossa he ovat hyviä. Yhdessä tekeminen on mahdollisuus rakentaa luottamusta ja tehdä jotakin, joka ilahduttaa lopulta koko perhettä. Lisäksi se on hauskaa ja tukee liikkumista, oli kyse sitten liikuntapeleistä sisällä, retkistä ulkona luonnossa tai Pokemon-metsästyksestä koko perheen voimalla.

Jotta vallitsevista olosuhteista selvitään, kannattaa satsata turvallisen ja iloisen ilmapiirin luomiseen ja yhdessäoloon. Perhe- ja ihmissuhteet ovat kullanarvoisia. Tehkää yhdessä uusia asioita, olkoon se vaikka digipelien pelaamista.

 

Lue lisäksi Maailman terveysjärjestön WHO:n lausunto Pelaaminen voi säästää ihmishenkiä koronaepidemian aikana.

 
Annukka Såltin
utbildningsplanerare, Spelkunskap-projektet
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
8 + 12 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.