Olet täällä

Uusi tupakaton tuotesarja nuuskakauppiaan hyllyssä – mistä on kyse?

12.05.2020
Kulunut kevät on mahdollistanut monelle nuuskan käytön lopettamisen, kun hallituksen suositus rajojen sulkemiseksi tukahdutti pimeät nuuskamarkkinat. Rajojen sulkeminen nosti nuuskan hinnan jopa kaksikertaiseksi, ja kaupaksi käymätöntä nuuskaa uutisoitiin jopa viedyn poltettavaksi.

Viime keskiviikkona otsikoihin nousi se, että rajan ylittäminen Haaparantaan on kuitenkin edelleen mahdollista perustuslain nojalla. Se toi nuuskanhakijat jälleen Ruotsin rajalle. Liikenne rajalla on kuitenkin toistaiseksi ollut maltillista. Tuontimäärät pysynevät pieninä, koska rajan tarkastuspisteet ovat toiminnassa niin tullin kuin poliisin voimin. 

Ei tupakkaa, huomattavasti nikotiinia

Uusimpana haasteena ehkäisevässä päihdetyössä näyttäytyvät tällä hetkellä noin kaksi vuotta markkinoilla olleet uudet nuuskat, joissa ei ole tupakkakasvin osia. Ne sisältävät kuitenkin nikotiinia.

Mistä tällaisessa tuotteessa on kyse?

Aluksi nämä nuuskat olivat hintavia, mutta hintojen laskettua alkuperäisestä viidestä eurosta jopa puoleen on tuotteiden myynti kasvanut Haaparannassa huomattavasti.

Tämän lisäksi Tallinnan satamaan avatut nuuskakaupat tulevat varmasti lisäämään uusien tuotteiden suosiota koko Suomessa.

Usein nikotiinivalistus pohjautuu tupakkakasvin aiheuttamiin terveysvaikutuksiin. Esimerkiksi THL:n nuuskan terveysvaikutusmateriaalin mukaan suurin osa terveydelle vaarallisesta sisällöstä on peräisin tupakkakasvista. Kun tuotteessa ei enää olekaan tupakkaa, mistä siis keskustelemme?

Sama myrkky, uusi kääre

Tärkeää on nähdä kokonaisuus. NUusimpana haasteena ehkäisevässä päihdetyössä näyttäytyvät tällä hetkellä noin kaksi vuotta markkinoilla olleet uudet nuuskat, joissa ei ole tupakkakasvin osia. Ne sisältävät kuitenkin nikotiinia.

Mutta mistä ja miten nämä uudet tuotteet sitten ovat tulleet markkinoille?

Nuuskateollisuus on jo pitkään luonut mielikuvaa nuuskasta terveystuotteena, ja tendenssi on selkeästi ollut näkyvissä vuosia: löytyy valkaistua nuuskaa, tyrninuuskaa, koivunmahlanuuskaa, xylitolnuuskaa ja niin edelleen. Mielikuvan synnyttäminen on onnistunut melko hyvin, ainoastaan epäilyt elävät nuuskien sisältämän tupakkakasvin aiheuttamien ympäristöhaittojen osalta.

Nyt kun uusissa tuotteissa ei ole enää tupakkaa, saattaa mielikuva terveystuotteesta nousta hyvinkin vahvaksi. Uusia nuuskatuotteita valmistetaan monessa maassa: Haaparannan ja Tallinnan kaupoissa niitä on saatavissa ainakin intialaista, ruotsalaista, tanskalaista ja latvialaisia tuotteita.

Se, etteivät kyseiset tuotteet sisällä tupakkaa mahdollistaa niiden myynnin EU:ssa. Suomessa uutuusnuuskat kuitenkin ovat onneksi lääkelain alaisia, ja niiden tuonti maahan vaatii reseptin niiden nikotiinimäärän vuoksi (yli 4mg/g). Mutta kuten tiedämme, Tullin resurssit valvoa maahantuontia ovat rajoitetut. Ei ole tiedossa, kuinka helppoa on saada reseptejä näitä tuotteita varten, mutta jos jollakulla on resepti, voi hän tilata tuotteita omaan käyttöönsä laillisesti enimmillään kolmeksi kuukaudeksi kerralla.

Fakta on, että uudet tuotteet ovat tulleet myös monen nettinikotiinikaupan valikoimiin esille hyvin näkyvästi.

 
Saija Himanka
aluekoordinaattori EHYT ry
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
2 + 12 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.