Olet täällä

Pelaaminen

Liiallinen raha- tai digipelaaminen voi aiheuttaa haittoja ja äärimmillään riippuvuutta. Pelaamisesta voi aiheutua sosiaalisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja pelaajalle itselleen, lähiyhteisölle ja koko yhteiskunnalle. Pelaamiseen liittyvien ongelmien käsittely ja hoito tapahtuu useimmiten päihdehuollon piirissä. Tälle sivulle olemme koonneet tukea ja neuvoja riskitason pelaamisen sekä ongelmallisen pelaamisen tunnistamiseen ja käsittelyyn. Lue lisää EHYTin digi- ja rahapelaamisen sivuilta: www.pelitaito.fi.
TUKEA JA NEUVOA RAHAPELAAMISEEN
TUKEA JA NEUVOA DIGIPELAAMISEEN

Tukea ja neuvoa rahapelaamiseen

Oma-apu

Aseta pelaamiselle etukäteen itsellesi selkeät rajat.

 • Päätä etukäteen summa ja aika, jonka aiot käyttää pelaamiseen.
 • Mieti, mitä teet mahdollisille voitoille. Jatkatko niillä pelaamista? Milloin olet voitolla tarpeeksi lopettaaksesi?
 • Ota mukaan vain se raha, jonka aiot pelata ja jätä maksukortti kotiin.
 • Useimmissa nettipeleissä on mahdollisuus asetaa pelaamiselle etukäteen rajoja. Tutustu käyttämiesi pelisivustojen työkaluihin ja käytä niitä. Netissä pelaamisen rajoittamiseen on saatavilla myös muita työkaluja.
 • Tietoa pelaamisen hallinnan työkaluista on saatavilla myös Veikkauksen sivuilla.
 • Tutustu rahapelaamiseen liittyviin yleisiin virhepäätelmiin
 • Tutustu rahapelaamisen matematiikkaan

Arvioi pelitapojasi testillä

 

Läheisen rahapelaaminen

Suhteet pelissä aineistossa tietoa ja neuvoja rahapelaajan läheiselle, joka epäilee peliongelmaa

Peluurin sivuilta tietoa ja tukea rahapeliongelmaisen henkilön läheiselle

 

Pelaaminen puheeksi

Huoneentaulu tueksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle, joka haluaa ottaa rahapelaamisen puheeksi

 

Palvelut rahapeliongelmissa 

Peluurin verkkosivuilta löydät tietoa rahapelaamisesta ja rahapeliongelmasta. Verkkosivujen sisältö on eritelty pelaajan, läheisen ja ammattilaisten näkökulmista. Peluurista saat tukea, ohjausta ja neuvontaa rahapelaamiseen liittyvien tilanteiden ratkaisemiseen. Auttava puhelin on avoinna arkisin klo 12 -18 numerossa 0800 100 101. Sivustolla toimii myös chat-palvelu.

Tiltti on vuodesta 2010 alkaen toiminut pelihaittoihin keskittyvä tieto- ja tukipiste. Tiltti tarjoaa monenlaista tietoa ja tukea pelaamisen hallintaan, eriasteisten peliongelmien selvittelyyn ja peliriippuvuuteen pelaajille ja heidän läheisilleen.

Peliklinikka tarjoaa apua, hoitoa ja tukea rahapeliongelmiin. Peliklinikka palvelee pelaajia, heidän läheisiään ja heitä työssään kohtaavia ammattilaisia. Palvelut ovat maksuttomia, ja osa palveluista on valtakunnallisia.

Pelirajat’on tarjoaa ongelmallisesti rahapelaaville ja heidän läheisilleen monipuolista vertaistukea valtakunnallisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Rahapelit-sivuille on koottu materiaalia rahapelihaittojen ehkäisyn ja hoidon tueksi. Sivusto on suunnattu työssään pelihaittoja kohtaaville, mutta myös päättäjät, toimittajat, kouluttajat, opiskelijat, vanhemmat ja muut asiasta kiinnostuneet löytävät sivustolta tietoa rahapelaamisesta.


Tukea ja neuvoa digipelaamiseen

Oma-apu.

 • Jos oma pelaaminen pohdituttaa, kysy itseltäsi yhdeksän kysymystä. Löydät ne täältä.

 

Pelaaminen puheeksi

 

Palvelut digitaalisen pelaamisen ongelmissa

 • DIgipelirajat'on-hankkeen vertaistukiryhmät
 • Digipelirajat'on-hankkeen tuki-chat
 • Valtakunnallisesti toimiva Peluuri palvelee ensisijaisesti rahapelihaittoihin liittyvissä kysymyksissä, mutta palvelussa on valmiudet tukea myös digitaaliseen pelaamisen ongelmissa. Maksuttomat ja luottamukselliset palvelut ovat tavoitettavissa puhelimitse ja internetissä. Palvelut on tarkoitettu pelaajille, läheisille ja peliongelmia työssään kohtaaville.
 • A-klinikkasäätiö tuottaa hoito- ja kuntoutuspalveluita päihde- ja riippuvuusongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen.
 • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asuville tietoa nuorten tuki- ja hoitopalveluista ongelman vakaavuusasteen mukaan löytyy täältä.
 • Pelituki-hanke on kerännyt tietoa palveluista Keski- ja Itä-Suomessa. Lista löytyy täältä.
 • Nuorten kohdalla oppilas- ja opiskelijahuolto sekä nuorisoasemat voivat tarjota tukea tilanteissa, joissa pelaamisen hallinta omin avuin tai läheisten tukemana ei onnistu.

 

 
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
1 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.