Olet täällä

Pelaaminen

Liiallinen raha- tai digipelaaminen voi aiheuttaa eri asteisia haittoja ja äärimmillään riippuvuutta. Pelaamisesta voi aiheutua sosiaalisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja pelaajalle itselleen, lähiyhteisölle ja koko yhteiskunnalle. Pelaamiseen liittyvien ongelmien käsittely ja hoito tapahtuu useimmiten päihdehuollon piirissä. Tälle sivulle olemme koonneet tukea ja neuvoja riskitason pelaamisen sekä ongelmallisen pelaamisen tunnistamiseen ja käsittelyyn.
TUKEA JA NEUVOA RAHAPELAAMISEEN
TUKEA JA NEUVOA DIGIPELAAMISEEN

Tukea ja neuvoa rahapelaamiseen

Oma-apu

Aseta pelaamiselle etukäteen itsellesi selkeät rajat.

 • Voit päättää etukäteen jonkin summan tai ajan tai molemmat, jonka aiot käyttää pelaamiseen.
 • Mieti samalla mitä teet mahdollisille voitoille, jatkatko niillä pelaamista pitempään ja milloin olet voitolla tarpeeksi lopettaaksesi.
 • Jos pelkkä päätös ei riitä, ota mukaan vain se raha, jonka aiot pelata ja jätä maksukortti kotiin.
 • Useimmissa nettipeleissä on mahdollisuus asetaa pelaamiselle etukäteen rajoja. Tutustu käyttämiesi pelisivustojen työkaluihin ja käytä niitä. Netissä pelaamisen rajoittamiseen on saatavilla myös muita työkaluja.
 • Koontia pelaamisen hallinnan työkaluista: RAY ja Veikkaus 

 

Toiseksi yleisin haittoja aiheuttava pelitapa on yritys voittaa takaisin hävityt rahat. Muistuta itseäsi tappion hetkellä, että pelatut rahat eivät ole enää sinun. Kierteeseen joutumista ehkäisee se, ettet pelaa mihinkään muuhun kuin pelaamiseen tarkoitettua rahaa.

 

Arvioi pelitapojasi testillä

 • Peluurin lyhyellä testillä voi arvioida muutamalla kysymyksellä pelaamisensa haitallisia piirteitä. Testiin liittyy tukimateriaali tapojen muutokseen.
 • Ruotsalaisen Spelinstitutetin kehittämän pelitestin avulla voi arvioida pelaamisensa riskialttiita tapoja. Testi on RAY:n suomentama.

 

Raipe-rahapelipäiväkirja on ilmainen nettipalvelu oman rahapelaamisen tarkasteluun ja hallintaan

 

Läheisen rahapelaaminen

Suhteet pelissä aineistossa tietoa ja neuvoja rahapelaajan läheiselle, joka epäilee peliongelmaa

Peluurin sivuilta tietoa ja tukea rahapeliongelmaisen henkilön läheiselle

 

Pelaaminen puheeksi

Huoneentaulu tueksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle, joka haluaa ottaa rahapelaamisen puheeksi

 

Palvelut rahapeliongelmissa

Auttavan puhelimen Peluurin verkkosivuilta löydät tietoa rahapelaamisesta ja rahapeliongelmasta. Verkkosivujen sisältö on eritelty pelaajan, läheisen ja ammattilaisten näkökulmista. Peluurista saat tukea, ohjausta ja neuvontaa rahapelaamiseen liittyvien tilanteiden ratkaisemiseen. Auttava puhelin on avoinna arkisin klo 12 -18 numerossa 0800 100 101.

Tiltti on Suomen ensimmäinen, vuodesta 2010 alkaen toiminut pelihaittoihin keskittyvä tieto- ja tukipiste. Tiltti tarjoaa monenlaista tietoa ja tukea pelaamisen hallintaan, eriasteisten peliongelmien selvittelyyn ja peliriippuvuuteen pelaajille ja heidän läheisilleen.

Peliklinikka on erikoistunut rahapeliongelmiin ja sieltä saa apua myös muusta digipelaamisesta ja netin liikakäytöstä aiheutuviin haittoihin. Se on pääkaupunkiseudun kuntien, järjestöjen ja valtion yhteishanke. Peliklinikka palvelee pelaajia, heidän läheisiään ja heitä työssään kohtaavia ammattilaisia. Palvelut ovat maksuttomia, ja osa palveluista on valtakunnallisia.


Tukea ja neuvoa digipelaamiseen

Oma-apu

 • Onko oma pelaaminen hallussa? Tee testi pohdinnan tueksi.
 • Pelaajien omat vinkit pelaamisen hallintaan täältä
 • Pelipäiväkirja on ilmainen nettipalvelu oman digipelaamisen tarkasteluun ja hallintaan

 

Pelaaminen puheeksi

 

Palvelut digitaalisen pelaamisen ongelmissa

 • Valtakunnallisesti toimiva Peluuri palvelee ensisijaisesti rahapelihaittoihin liittyvissä kysymyksissä, mutta palvelussa on valmiudet tukea myös digitaaliseen pelaamisen ongelmissa. Maksuttomat ja luottamukselliset palvelut ovat tavoitettavissa puhelimitse ja internetissä. Palvelut on tarkoitettu pelaajille, läheisille ja peliongelmia työssään kohtaaville.
 • A-klinikkasäätiö tuottaa hoito- ja kuntoutuspalveluita päihde- ja riippuvuusongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen.
 • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asuville tietoa nuorten tuki- ja hoitopalveluista ongelman vakaavuusasteen mukaan löytyy täältä
 • Pelituki-hanke on kerännyt tietoa palveluista Keski- ja Itä-Suomessa. Lista löytyy täältä
 • Nuorten kohdalla oppilas- ja opiskelijahuolto sekä nuorisoasemat voivat tarjota tukea tilanteissa, joissa pelaamisen hallinta omin avuin tai läheisten tukemana ei onnistu.