tipaton kansikuva

Olet täällä

Tipaton tammikuu

Tipaton tammikuu on vakiintunut suomalainen perinne, joka on tiettävästi järjestetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1942. Noin joka viides alkoholia käyttävistä aikuisista viettää Tipatonta. Tipaton haastaa sekä yksilöitä että yhteisöjä miettimään omia tottumuksiaan sekä toimintatapojaan. Tipattoman taustalla on Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT koordinoi sitä. Ohessa on muutama vinkki, miten yhdistyksenne voi osallistua Tipattoman viettoon.

1. Hyödyntäkää Tipaton jumppa -videoita ja osallistukaa jumppahaasteeseen

EHYT teki vuonna 2018 neljä Tipaton jumppa -videota, joita voitte hyödyntää. 80-lukua henkivissä videoissa mm. avataan kehoa, nostatetaan sykettä ja tanssitaan discomusiikin tahtiin. Voitte esimerkiksi järjestää yhdistyksen kokouksen aluksi jumppahetken, jolloin jumppaatte näiden videoiden tahtiin. Videot löytyvät EHYTin YouTube-kanavalta

Tipattoman tammikuun 2020 jumppahaaste

Tammikuu 2020 vietetään jumpaten – ottakaa yhteisössänne (työpaikka, harrastusyhteisö, yhdistys, kohtaamispaikka jne.) Tammikuun taukojumppa -haaste vastaan ja voitte voittaa ohjattua liikuntaa omalle porukallenne! EHYT haastaa kaikki mukaan jumppaamaan ja jakamaan omia jumppatunnelmiaan videoin ja kuvin perjantaista 10.1.2020 alkaen. Kuvaa siis tiimisi tammikuun taukojumppa ja jaa sen tunnelmia somessa hashtageillä: #tammikuuntaukojumppa #tipaton #toimistojuna #uusiatottumuksia TAI lähetä videosi ja kuvasi osoitteeseen lassi.lintunen(at)ehyt.fi – osallistujien kesken arvotaan ohjattuja liikuntatuokioita yhteisöllenne.

2. Tarjotkaa alkoholittomat drinkit kaupungin tai kunnan valtuustolle.

Tarjotkaa alkoholittomat drinkit valtuustolle yhteistyössä kunnan kanssa juuri ennen valtuuston kokousta. Samalla voitte muistuttaa Tipattomasta tammikuusta sekä haitattomammasta päihdekulttuurista.

3. Järjestäkää Tipattoman tammikuun pubivisa.

Tipattoman visaan on koottu 10 kysymystä ja sen voi pitää haluamassaan paikassa kuten työpaikalla tai kohtaamispaikassa. Visa löytyy verkosta osoitteesta www.tipaton.fi/  

4. Järjestäkää aamukahvitilaisuus.

Voitte kutsua esimerkiksi yhteistyökumppaneita, kuntavaikuttajia ja kohderyhmäänne kuuluvia henkilöitä aamukahville tai aamupuurolle juttelemaan päihteistä ja päihdepolitiikasta. Samalla voitte esitellä järjestönne toimintaa ja tavoitteita.

5. Järjestäkää alkoholiton pop up -drinkkibaari.

Tapahtuma illalla tai viikonloppuna voi olla hyvä tapa tavata aiheesta kiinnostuneita ihmisiä rennoissa ja mukavissa merkeissä. Pop up -toiminta on lainsäädännön mukaan mahdollista ilman elintarvikehuoneistoilmoituksen tekemistä. Toiminnan on oltava kuitenkin vähäriskistä ja hygienian suhteen on oltava erittäin tarkka. Pop up -drinkkibaaria varten tarvitaan:

  • sopiva tila, jonne ihmisten on helppo tulla, esimerkiksi Elokolo tai kohtaamispaikka
  • Tipattoman tammikuun julisteita ja muuta materiaalia, joista tulijoille selviää helposti mistä on kyse
  • alkoholittomia drinkkireseptejä
  • tarvikkeet drinkkien toteuttamiseen ja tarjoiluun

 

 
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
4 + 11 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.