Olet täällä

Viron alkoholipoliittiset päätökset vähentävät viinarallia

11.01.2017
Viro nostaa alkoholiveroaan reippaasti jo tänä vuonna. Vuosittaisten 10-15 %:n korotusten lisäksi on tulossa muun muassa 70 %:n korotus oluen verotukseen.

Viro on tehnyt alkoholipolitiikassaan tuntuvan ryhtiliikkeen ja lähtenyt pohjoismaisen alkoholipolitiikan tielle. Alkoholin verotus kiristyy ja sen mainontaa rajoitetaan. Viron valtiovarainministeriön edustaja Dimitri Jegorov on aiemmin arvioinut STT:lle veroratkaisujen saattavan merkitsevän olutsalkun hinnan pompahdusta nykyisestä noin 11 eurosta jopa 18 euroon.
 
- Viron veronkorotukset tulevat näkymään myös Suomessa. Meidän ei ole järkevää tuoda kauppoihin 5,5 %:ia juomia hillitäksemme Viron tuontia. Viron veroratkaisut hillitsevät viinarallia, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen.
 
Lyhyellä tähtäimellä nyt kaavailtu alkoholilakiuudistus voi lisätä kasvaneesta myynnistä syntyneitä verotuloja. Toisaalta muutos nostaa alkoholin kokonaiskulutusta, kasvattaa julkisen talouden menoja ja näkyy haittoina kansanterveydessä.
 
- On luonnollista, että elinkeinoelämä pyrkii edistämään oman kenttänsä liikevaihdon kasvua. Vastuullinen päättäjä ottaa kuitenkin huomioon kokonaishyödyn eikä perusta päätöstään yhden toimialan etuihin, sanoo Tenkanen
 
Vuonna 2015 oluen kokonaiskulutus Suomessa oli 20,5 miljoonaa litraa sataprosenttisena alkoholina laskettuna , josta kaiken ulkomailta tuodun oluen osuus oli 1,6 miljoonaa litraa. Tämä tarkoittaa 7,6 %:ia oluen  kokonaiskulutuksesta.

 
X